Biskup Bätzing uzvraća kritiku

Smatram krajnje upitnim voditi Crkvu preko medijskih intervjua, riječi su biskupa Georga Bätzinga upućene papi Franji. Bätzing je inače glavni čovjek Crkve u Njemačkoj, predsjednik Njemačke biskupske konferencije i biskup Limburga, nedaleko od frankfurtske metropole. S njim na čelu, Crkva u Njemačkoj pokrenula je reformski proces zvan “Sinodalni put“, kojim katolički biskupi, svećenici, teolozi i vjernici žele odgovoriti na goruća pitanja poput uloge žena u Crkvi, svećeničkog celibata, partnerstva i seksualnosti, ali i pitanje moći.

Povod takvoj reakciji umjerenog Bätzinga bio je nedavni razgovor pape Franje s dopisnicom novinske agencije Associated Press iz Rima, Nicole Winfield, koja je više od sat vremena razgovarala s njim o različitim temama. Bilo je riječ o aktualnom ratu u Ukrajini i oružju, nedavno preminulom Benediktu XVI., njegovom zdravstvenim stanju, kritičarima, pitanju stigmatizaciju homoseksualca te kako gleda na reformske procese u Njemačkoj.

Bätzing je pokazao nezadovoljstvo vatikanskim stavovima i pismima trojice kardinala, Državnog tajnika, kardinala Pietra Parolina i kardinala iz rimske kurije, Luisa Ladarije i Marca Ouelleta. Nadalje, vrijedni istaknuti da najnovije pismo koje je stiglo Crkvi u Njemačkoj iz Rima pokazuje smjer nerazumijevanja i svojevrsnog straha od mogućeg gubitka moći u pogledu biskupske službe. Postavlja se pitanje, od čega se zaista treba strahovati?

Cijeli tekst se može pročitati na portalu 24sata – klik ovdje!