Igra prijestolja na Kaptolu

Gdje ima dima, ima i vatre, kažu neki u narodu, a često su u pravu. Možda je preciznije kazati: Bilo je vatre, a sada je očito ugašena. 

Svake godine se u javnom prostoru pisalo o mogućem novom kandidatu za Kaptol. Povremeno bi izašao članak, popraćen izjavama koje su dali upućeni sugovornici, naravno, često anonimno. Rijetko tko se usudio progovoriti pod imenom i prezimenom i time se odmah zamjeriti mogućem novom nadbiskupu. Mnogi ni sada ne žele, iako ne trebaju strahovati za posao ili obitelj. Ipak, u crkvenom kontekstu postoje razlike i razni interesi, pozicije, ovisno o tome je li neki svećenik utjecajan, bilo na župi ili na nekakvoj drugoj funkciji u biskupijskom sustavu, ili radi negdje u zabitom mjestu, pitaju li ga za savjet ili sustavno ignoriraju. Karijeristi će znati odigrati diplomatski, pa neće u javnosti odmah i izravno ispucati svoja saznanja imenom i prezimenom, da izbjegnu sankcije i budu prebačeni negdje gdje će brzo biti zaboravljeni. Ni crkvena posla nisu lišena famoznih ‘igara prijestolja’.

Dražen Kutleša je ime koje se, zbog uloga koje je imao, godinama pojavljivalo u medijima. Početak je bio 2011. godine u jeku afere Dajla, kada ga je papa Benedikt XVI. postavio za pomoćnika Porečko-pulskom biskupu Ivanu Milovanu, ali s posebnim ovlastima, kako bi smirio tenzije nakon famoznog spora oko benediktinskog samostana. Tada je, sjećamo se, papa Benedikt XVI. u režiji tadašnjeg državnog tajnika kardinala Bertonea na trenutak suspendirao Milovana, da bi kardinal iz vatikanske kurije došao potpisati dokumente u korist talijanskih benediktinaca. Kutleša je postavljen da sve smiri, a koliko je poznato, nakon toga se više nije puno ni čulo o sporu. Istarski su svećenici tada relativno negativno komentirali poteze Vatikana i postavljanje Kutleše za pomoćnika, za što i nisu bili u pravo vrijeme informirani.

Cijeli tekst može se pročitati na webu 24sata – klik ovdje!